Situácia s ľadovou povodňou sa nasadením nového bagra zlepšuje

11.02.2010 Stará Ľubovňa

Nižné Ružbachy 11. februára (TASR) – Správa povodia Dunajca a Popradu v utorok (9. 2. ) priviezla na miesto ľadovej povodne v Nižných Ružbachoch pásový bager s ramenom dlhým 18 metrov a dá sa povedať, že už dnes je ...
Riaditeľ Správy povodia Dunajca a Popradu Anton Baláž uviedol, že bager pracuje na pravej strane rieky Poprad nepretržite a jeho nasadenie sa ukazuje ako dobré riešenie. „Veríme, že spolu s druhým pásovým bagrom, ktorý pracuje na ľavom brehu, sa nám do konca týždňa podarí uvoľniť prúdnicu, a tým vytvoriť vhodné podmienky, keby došlo k posunu ľadovej bariéry, aby tá bariéra mohla voľne odísť, “ konštatoval Baláž.
Situácia sa zlepšila aj v bezprostrednej blízkosti mosta v obci, ktorý bol ľadovou bariérou ohrozený. Hladina rieky tam podľa Baláža klesla o desať až 15 centimetrov. „Tým, že sme mierne uvoľnili prúdnicu, rieka prúdi rýchlejšie, hladina vody klesla a most momentálne nie je ohrozený, “ informoval Baláž.
Rovnako aj na prítoku potoka Rieka sa vylepšila situácia. „To neznamená, že je to už v poriadku, ale nedochádza tam k stúpaniu hladiny. K tomu pomohlo čiastočné uvoľnenie prúdnice v dolnej časti rieky, “ zhodnotil na záver Baláž.
Dodal, že situácii by veľmi pomohlo pozvoľné oteplenie, ktoré by ešte viac zrýchlilo tok rieky, a tým by sa uvoľnila ľadová bariéra. Povodňová komisia v piatok (12.2. ) v poobedňajších hodinách rozhodne o tom, či budú stroje pracovať aj naďalej. Situáciu bude Správa povodia Dunajca a Popradu monitorovať počas celého víkendu.
 

Vyberte región